Strona główna Choroby Arterioskleroza u dzieci i dorosłych – jak nie dać się chorobie?

Arterioskleroza u dzieci i dorosłych – jak nie dać się chorobie?

Autor: dr Izabela Bochenek

Arterioskleroza u dzieci i dorosłych, to choroba, która nieleczona może doprowadzić do zawału serca, udaru mózgu, a nawet martwicy niektórych narządów. Jakie są przyczyny jej powstawania? Na które objawy warto zwrócić uwagę?

Arterioskleroza u dzieci i dorosłych – co przyczynia się do powstania choroby?

Arterioskleroza u dzieci i dorosłych (inaczej miażdżyca), to choroba, która powstaje wskutek odkładania się w świetle tętnic cząsteczek tłuszczu. W efekcie dochodzi do powstawania złogów cholesterolowych, które zwężają światło naczyń krwionośnych i utrudniają przepływ krwi w organizmie.

Arterioskleroza u dzieci i dorosłych – najważniejsze objawy

Początkowe stadia arteriosklerozy nie dają wyraźnych objawów. Ryzyko zagrożenia miażdżycą można określić, badając poziom cholesterolu, mierząc stężenie triglicerydów lub wykonując badanie USG z przystawką Dopplera. Stan tętnic można ocenić także, wykonując komputerową tomografię. Czynniki, które sprzyjają rozwojowi choroby to zaawansowany wiek, obciążenie genetyczne, cukrzyca oraz nadwaga. Szczególnie niebezpieczną odmianą schorzenia jest miażdżyca tętnic szyjnych. Nieleczona miażdżyca może doprowadzić do choroby niedokrwiennej serca, zawału oraz udaru mózgu.

Objawy miażdżycy, na które warto zwrócić uwagę to:

  • Zawroty głowy, zaburzona motoryka i problemy z pamięcią (w przypadku miażdżycy tętnic szyjnych)
  • Silne bóle głowy, utrata przytomności, porażenie mięśni twarzy i wymioty (miażdżyca tętnic mózgowych)
  • Promieniujący ból dławicowy (miażdżyca tętnic wieńcowych)
  • Ból nóg, spowolnione gojenie się ran, skurcze nóg (miażdżyca tętnic kończyn dolnych)

Jak można uchronić się przed miażdżycą?

Pierwszym krokiem do uniknięcia miażdżycy jest stosowanie właściwej i odpowiednio zbilansowanej diety, a także zmiana trybu życia na bardziej aktywny. Aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zalecane są posiłki bogate w tłuszcze roślinne, kwasy z grupy omega – 3, błonnik pokarmowy i flawonoidy. Dieta powinna zostać skomponowana w oparciu o warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby, a także nasiona roślin oleistych.

Cholesterol skutecznie obniża aminokwas allicyna, który można znaleźć w czosnku oraz fenol – resweratrol (składnik czerwonych winogron).  Na układ krążenia wpływają pozytywnie także flawonoidy występujące w owocach cytrusowych, warzywach i zielonej herbacie.