Strona główna Odżywianie Dieta na stłuszczoną wątrobę – co można jeść?

Dieta na stłuszczoną wątrobę – co można jeść?

Autor: dr Izabela Bochenek

Osoby, które cierpią na schorzenia związane z wątrobą, powinny wyjątkowo dbać o dietę. Jak wygląda dieta na stłuszczoną wątrobę? Które produkty są dozwolone, a których należy unikać? Zapraszamy do lektury!

Stłuszczenie wątroby – co to takiego?

Stłuszczenie wątroby polega na nagromadzeniu się kropli tłuszczu w komórkach wątroby (hepatocytach). Najczęstsze przyczyny stłuszczonej wątroby to:

  • Wirusowe zapalenie wątroby typu C
  • Zmiany metaboliczne (np. zaburzenia metabolizmu lipidów)
  • Nadmierne spożywanie alkoholu

Stłuszczenie wątroby często współtowarzyszy cukrzycy i otyłości, koreluje także dodatnie z chorobami układu krążenia, np. miażdżycą. Do wystąpienia schorzenia może się także przyczynić nadmierne spożywanie alkoholu.

Wyróżniamy stłuszczenie wątroby pochodzenia alkoholowego i niealkoholowego. Niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby (NAFLD) dzieli się jeszcze na dwa rodzaje. Są to:

  • NAFL – niealkoholowe stłuszczenie wątroby
  • NASH – niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby

Leczenie stłuszczenia wątroby polega w głównej mierze na modyfikacji trybu życia, czyli zwiększeniu aktywności fizycznej oraz poprawie nawyków żywieniowych. Które produkty są dozwolone?

Dieta na stłuszczoną wątrobę – produkty, które wolno jeść

Dieta na stłuszczoną wątrobę (inaczej dieta wątrobowa) jest dietą lekkostrawną i niskotłuszczową. Należy spożywać takie produkty, które wspomogą regenerację chorego narządu i nie będą go przeciążać.

Dozwolone są:

  • Chude mięso i ryby
  • Chude przetwory mleczne (np. jogurty naturalne lub mleko o maksymalnej zawartości tłuszczu równej 2%)
  • Produkty zbożowe
  • Owoce i warzywa (ale po obróbce termicznej)

Czego nie można jeść, jeśli cierpimy na problemy związane z wątrobą?

Dieta na stłuszczoną wątrobę powinna być pozbawiona żywności wysoko przetworzonej. Należy także unikać tłustych mięs i tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Potrawy powinny być gotowane na parze lub duszone.

Aby nie przeciążyć wątroby, należy unikać tłustych przetworów mlecznych, zabielanych zup, pieczonych mięs, sosów, przetworów, a także odstawić alkohol. Chorej chorobie nie sprzyjają także surowe warzywa i owoce – przed spożyciem należy je ugotować. Dieta wątrobowa nie zawiera także syropów owocowych oraz napojów słodzonych. Uzupełnieniem zdrowego odżywiania jest regularna aktywność fizyczna.