Strona główna Odżywianie Dieta w hipercholesterolemii – porady

Dieta w hipercholesterolemii – porady

Autor: dr Izabela Bochenek

Wysoki cholesterol to problem dotyczący ponad połowy osób w naszym kraju. Nieprawidłowe stężenie LDL wynika w dużej mierze z braku aktywności fizycznej i źle zbilansowanej diety. Jak powinna wyglądać dieta w hipercholesterolemii?

Rodzaje cholesterolu w ludzkim organizmie

Cholesterol to lipid, który odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów, wpływa na pracę układu nerwowego oraz wspomaga syntezę kwasów tłuszczowych. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje zarówno frakcji dobrego cholesterolu (HDL), jak i złego cholesterolu (LDL).

Poziom cholesterolu wiąże się w dużym stopniu ze sposobem odżywiania. Niezdrowa dieta może się przyczynić do zwiększenia we krwi stężenia złego cholesterolu, co z kolei może doprowadzić do rozwoju wielu chorób serca, między innym miażdżycy. Jak powinna wyglądać dieta w hipercholesterolemii, czyli przy podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi?

Dieta w hipercholesterolemii – jakie produkty są zalecane?

Podstawową formą prewencji chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, czy hipercholesterolemia, jest tzw. dieto profilaktyka.

Dieta dla osób z podwyższonym cholesterolem powinna być bogata w:

  • kwasy tłuszczowe omega-3 (ich źródłem są ryby morskie, a także siemię lniane)
  • antyoksydanty (można je znaleźć w oliwie z oliwek, czerwonych warzywach, pestkach dyni, migdałach, cytrusach, herbacie i kapuście)
  • błonnik pokarmowy (źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste, gruboziarniste kasze i ryże, surowe owoce oraz warzywa, zwłaszcza strączkowe i korzeniowe)
  • prebiotyki – warzywa takie jak czosnek, cebula czy szczypiorek wykazują działanie przeciwzapalne i pomagają obniżyć cholesterol we krwi

Dieta w hipercholesterolemii – tych produktów unikaj!

Aby wyrównać poziom cholesterolu, należy zastąpić tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi oraz unikać smażenia potraw.  Produkty, których spożycie należy ograniczyć, to:

  • Słodycze i słodzone napoje
  • Słone zakąski, żywność wysokoprzetworzona, gotowe posiłki typu fast-food
  • Tłuste, czerwone mięso

Przy przygotowaniu posiłków warto stosować gotowanie w wodzie, na parze i w naczyniach żaroodpornych. Należy ograniczyć cukier, sól, a także alkohol oraz wyeliminować sosy przygotowywane na wywarach mięsnych.