Wysoki cholesterol to problem dotyczący ponad połowy osób w naszym kraju. Nieprawidłowe stężenie LDL wynika w dużej mierze z braku aktywności fizycznej i źle zbilansowanej diety. Jak powinna wyglądać dieta w hipercholesterolemii?
Rodzaje cholesterolu w ludzkim organizmie
Cholesterol to lipid, który odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów, wpływa na pracę układu nerwowego oraz wspomaga syntezę kwasów tłuszczowych. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje zarówno frakcji dobrego cholesterolu (HDL), jak i złego cholesterolu (LDL).
Poziom cholesterolu wiąże się w dużym stopniu ze sposobem odżywiania. Niezdrowa dieta może się przyczynić do zwiększenia we krwi stężenia złego cholesterolu, co z kolei może doprowadzić do rozwoju wielu chorób serca, między innym miażdżycy. Jak powinna wyglądać dieta w hipercholesterolemii, czyli przy podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi?
Dieta w hipercholesterolemii – jakie produkty są zalecane?
Podstawową formą prewencji chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, czy hipercholesterolemia, jest tzw. dieto profilaktyka.
Dieta dla osób z podwyższonym cholesterolem powinna być bogata w:
- kwasy tłuszczowe omega-3 (ich źródłem są ryby morskie, a także siemię lniane)
- antyoksydanty (można je znaleźć w oliwie z oliwek, czerwonych warzywach, pestkach dyni, migdałach, cytrusach, herbacie i kapuście)
- błonnik pokarmowy (źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste, gruboziarniste kasze i ryże, surowe owoce oraz warzywa, zwłaszcza strączkowe i korzeniowe)
- prebiotyki – warzywa takie jak czosnek, cebula czy szczypiorek wykazują działanie przeciwzapalne i pomagają obniżyć cholesterol we krwi
Dieta w hipercholesterolemii – tych produktów unikaj!
Aby wyrównać poziom cholesterolu, należy zastąpić tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi oraz unikać smażenia potraw. Produkty, których spożycie należy ograniczyć, to:
- Słodycze i słodzone napoje
- Słone zakąski, żywność wysokoprzetworzona, gotowe posiłki typu fast-food
- Tłuste, czerwone mięso
Przy przygotowaniu posiłków warto stosować gotowanie w wodzie, na parze i w naczyniach żaroodpornych. Należy ograniczyć cukier, sól, a także alkohol oraz wyeliminować sosy przygotowywane na wywarach mięsnych.