Jak dbać o serce – co jeść, aby zachować je w doskonałej formie?

Niniejszy artykuł pod tytułem Przeszczep serca – jak długo można żyć po przeszczepie? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Przeszczep serca – jak długo można żyć po przeszczepie? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Dieta na zdrowe serce powinna być bogata w takie pierwiastki jak selen, potas oraz mangan. Co jeszcze jeść, by zachować układ krwionośny w doskonałej formie? Jak dbać o serce?

Jak dbać o serce? Co jeść, by wzmocnić układ krążenia?

Dieta na zdrowe serce to dieta, której zadaniem jest:

  • Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
  • Obniżenie poziomu złego cholesterolu
  • Wzmocnienie naczyń
  • Wzmocnienie mięśnia sercowego
  • Uchronienie przed miażdżycą
  • Zmniejszenie ryzyka ataku serca

Dieta na zdrowe serce powinna być zbilansowana i zróżnicowana, bogata przede wszystkim w:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (ich źródłem są ryby morskie)
  • Antyoksydanty
  • Błonnik pokarmowy (źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste, surowe owoce oraz warzywa, zwłaszcza strączkowe i korzeniowe)
  • Prebiotyki – warzywa takie jak czosnek, cebula czy szczypiorek wykazują działanie przeciwzapalne i pomagają obniżyć cholesterol we krwi

Jak dbać o serce – najważniejsze porady

Dieta przyjazna sercu to dieta bogata w owoce i warzywa. Aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi, należy spożywać pokarmy bogate w witaminę B3 (chude mięso, awokado) oraz B6 (płatki owsiane). Witaminy, które pomagają wzmocnić układ krążenia to także C (można ją znaleźć w papryce, owocach goi, czarnej porzeczce, cytrusach oraz zielonych warzywach), D (w witaminę D bogate są owoce morza) oraz E (występuje w orzechach, kiełkach i olejach roślinnych).

Jak dbać o serce? Badania prowadzone przez światowej sławy kardiologów wykazały, że odsetek zawałów serca i udarów jest mniejszy u osób, które:

  • Wprowadziły do swojej diety tłuste ryby
  • Uzupełniały dietę o olej lniany, bogaty w kwasy omega-3
  • Zamieniły tłuszcze zwierzęce i tłuste produkty mleczne w diecie na tłuszcze roślinne

Do zmniejszenia ryzyka chorób serca przyczynia się także picie kakao, kawy i herbaty, z uwagi na zawarte w tych napojach antyoksydanty. Dużą zawartość antyoksydantów można też znaleźć w czerwonym winie, należy je jednak spożywać w umiarkowanych ilościach, ponieważ nadużywanie alkoholu może przyczynić się do rozwinięcia nadciśnienia tętniczego oraz powodować zaburzenia rytmu pracy serca.