Cholesterol HDL to dobry cholesterol, który chroni nasz organizm przed miażdżycą. Jego ilość można podwyższyć w naturalny sposób. Jak podwyższyć dobry cholesterol? Które produkty warto jeść?
Cholesterol to lipid, który występuje prawie w każdej komórce ludzkiego ciała. Związek ten bierze udział w produkcji hormonów, a także odgrywa kluczową rolę w syntezie kwasów tłuszczowych. Dopóki stężenie cholesterolu we krwi jest prawidłowe, związek ten sam w sobie jest nieszkodliwy.
Wyróżniamy dwie frakcje cholesterolu:
Organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje zarówno HDL, jak i LDL. Zły cholesterol wspiera pracę układu nerwowego, uczestniczy także w produkcji hormonów oraz witaminy D. Cholesterol HDL, czyli dobry cholesterol, to związek który usuwa z naczyń krwionośnych frakcje lipidowe LDL, zapobiegając miażdżycy, a także zmniejszając ryzyko wystąpienia udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Ilość dobrego cholesterolu jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie, co nie oznacza, że nie mamy wpływu na jego poziom. Jak podwyższyć dobry cholesterol? O poziom HDL w organizmie można dbać na wiele sposobów m.in. poprzez właściwą dietę i regularną aktywność fizyczną.
Dieta zwiększająca poziom HDL to dieta oparta o posiłki przygotowane bez smażenia. Dania można gotować w parowarze, zwykłych garnkach lub piec. Jedynym tłustym mięsem, które można włączyć do diety, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 ryby morskie (łosoś, tuńczyk, dorsz, makrela, pstrąg).
Inne pokarmy, które pomagają wyrównać poziom cholesterolu, to:
Jeden z cennych efektów ubocznych walki z cholesterolem to zdrowa i samoistna utrata wagi. Dieta na dobry cholesterol w połączeniu z ruchem sprzyja utrzymaniu zdrowia i idealnej sylwetki.