Nadmiar cukru w diecie może doprowadzić do poważnych szkód w organizmie i zakłócić prawidłowe funkcjonowanie wielu układów. Jakie są konsekwencje zbyt dużego spożycia cukru? Zapraszamy do lektury!
Nadmiar cukru w diecie prowadzi między innymi do otyłości, ale nie tylko. Zła dieta może doprowadzić do wystąpienia wielu innych problemów zdrowotnych. Skąd wiadomo, że spożywamy za dużo cukru?
Objawy „przesłodzenia organizmu”, to między innymi:
Jakie konsekwencje niesie za sobą nadmierne spożywanie cukru?
Nadmiar cukru może doprowadzić do próchnicy zębów oraz zaburzeń metabolizmu. Cukier podnosi poziom insuliny we krwi, przez co nadmiernie spożywany, może się przyczynić do rozwoju cukrzycy typu II. Inne konsekwencje dla układu pokarmowego to stłuszczenie wątroby oraz spowolnienie metabolizmu i w rezultacie, otyłość.
Hiperglikemia, czyli nadmierne stężenie cukru we krwi może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego, uszkodzenia mięśnia sercowego oraz miażdżycy. W krytycznych wypadkach, w wyniku „zacukrzenia organizmu” może dojść nawet do zawału serca.
Poza zaburzeniami układu krążenia i pokarmowego, nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić także do chorób nerek oraz przyspieszyć procesy starzenia w organizmie. W wyniku nadmiernego spożycia cukru dochodzi do osłabienia układu immunologicznego oraz uszkodzeń układu nerwowego, co przedkłada się między innymi na problemy z koncentracją. Dowiedziono także że nadmiar cukru koreluje dodatnio z ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera.
Podstawowym sposobem na wyregulowanie poziomu cukru w organizmie jest stopniowa modyfikacja diety. Zalecane jest, aby:
Zdrowa dieta to dieta niskotłuszczowa i niskokaloryczna, bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i regulują metabolizm.