Strona główna Choroby Najważniejsze czynniki ryzyka zawału serca

Najważniejsze czynniki ryzyka zawału serca

Autor: dr n. med. Tomasz Mędrek

Zawał serca mięśniowego dotyka najczęściej osób chorych na cukrzycę oraz nadciśnienie tętnicze. W wyniku zamknięcia światła jednej lub więcej tętnic wieńcowych do serca przestaje docierać tlen oraz niezbędne substancje odżywcze. Jakie są najważniejsze czynniki ryzyka zawału serca? Jak dbać o układ krążenia i najważniejszy mięsień w naszym ciele? Zapraszamy do lektury!

Jakie są najważniejsze czynniki ryzyka zawału serca?

Zawał serca dotyka w szczególności osób, które:

  • Chorują na nadciśnienie tętnicze
  • Chorują na cukrzycę
  • Mają wysoki poziom cholesterolu
  • Palą papierosy

Poza czynnikami związanymi ze stylem życia i dietą, dużą rolę odgrywają również uwarunkowania genetyczne. Zawał serca występuje częściej u osób obciążonych genetycznie chorobami serca, zwłaszcza jeśli u kogoś w rodzinie zawał wystąpił we wczesnym wieku.

Inne czynniki to płeć (ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca jest wyższe u mężczyzn) oraz wiek (ryzyko zawału wzrasta z wiekiem). Szanse na zawał serca są większe u osób otyłych, niedbających o dietę i  nieuprawiających aktywności fizycznych (także w młodym wieku!).

Jakie są objawy zawału serca?

Do najczęstszych objawów zawału serca należy gwałtowny ból w klatce piersiowej, odczuwany w sytuacjach stresowych lub w trakcie dużego wysiłku fizycznego. Chory odczuwa duszność i brakuje mu tchu. Charakterystyczną cechą bólu zawałowego jest również promieniowanie do lewej części ciała.

Inne, często bagatelizowane, objawy zawału serca to:

  • Przewlekły kaszel
  • Zimne poty
  • Zawroty głowy
  • Duszności
  • Wymioty
  • Pieczenie w mostku lub ból promieniujący do lewej części ciała
  • Zła tolerancja wysiłku fizycznego
  • Obrzęki kończyn dolnych
  • Niepokój, napady paniki

Jak wzmocnić serce po zawale? Jak powinna wyglądać dieta dla zawałowca?

Leczenie choroby niedokrwiennej serca opiera się na lekach, które obniżają ciśnienie krwi, spowalniają rytm serca, rozszerzają naczynia wieńcowe i poprawiają przepływ krwi w tętnicach. Niebagatelne znaczenia ma również dieta! Dieta dla zawałowca to dieta bogata w błonnik pokarmowy, antyoksydanty, potas, magnez, selen i mangan. Należy spożywać duże ilości surowych warzyw oraz zadbać o to, by posiłki były bogate w witaminy C, D, E, B. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami roślinnymi, zalecane jest unikanie solenia potraw oraz spożywania nadmiernej ilości cukru.

Zakazane produkty spożywcze, to:

  • Dania gotowe do podgrzania
  • Dania typu fast food
  • Słone i tłuste przekąski
  • Produkty wędzone (wędliny, sery)