Zakwaszenie organizmu to problem, który dotyczy aż 80% populacji europejskiej. Jakie są objawy zakwaszenia organizmu? Które produkty je wywołują? Zapraszamy do lektury!
Zakwaszenie organizmu to stan, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w tkankach oraz w krwi. Krótkotrwałe zakwaszenie nie jest niebezpieczne, ale w wyniku kumulacji kwaśnych produktów przemiany materii organizm jest bardziej narażony na infekcje.
Zakwaszenie organizmu może współwystępować z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, miażdżyca, czy osteoporoza. Brak równowagi kwasowo-zasadowej powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego i immunologicznego. Zakwaszenie może przyczynić się do kamicy nerkowej, zaburzeń układu hormonalnego oraz zaburzeń pracy serca. Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
Spektrum objawów zakwaszenia jest bardzo szerokie, dlatego choroba ta jest trudna do zdiagnozowania.
Najczęstsze objawy, to:
Oceny poziomu zakwaszenia organizmu dokonuje się poprzez kilkukrotne badanie pH moczu.
Do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi najczęściej nieprawidłowa dieta. Zakwaszenie może wystąpić także wskutek zatrucia toksynami lub ciężkimi metalami. Aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, należy stosować dietę alkaliczną, tzn. wyeliminować z pożywienia produkty wysoko przetworzone i wzbogacić dietę w produkty zasadotwórcze. Podstawę diety powinny stanowić warzywa i owoce.
Produkty, które zakwaszają nadmiernie organizm, to między innymi słodycze, mięso, produkty zbożowe, słone przekąski, sery oraz jajka. Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się także diety odchudzające oraz używki. Aby wyleczyć zakwaszenie, wskazana jest również umiarkowana aktywność fizyczna oraz komponowanie posiłków w oparciu o wskaźnik PRAL (z języka angielskiego: Potential Renal Acid Load).