Strona główna Choroby Tak powinna wyglądać dieta po zawale

Tak powinna wyglądać dieta po zawale

Autor: dr n. med. Tomasz Mędrek

Dieta po zawale jest tak samo ważna, jak leczenie farmakologiczne. Prawidłowe odżywianie ma na celu wzmocnienie serca, obniżenie poziomu cholesterolu i utrzymanie dobrego zdrowia. Co jeść po zawale serca? Czego unikać? Zapraszamy do lektury!

Dieta po zawale serca

W czasie pierwszych 24 godzin od ataku u pacjentów po zawale stosuje się dietę płynną. W następnym dniach wprowadza się dietę lekkostrawną, a na koniec zalecana jest niskokaloryczna dieta kardiologiczna. Zadaniem diety jest wzmocnienie i nawodnienie serca, odciążenie zmęczonego organizmu i dostarczenie niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Dieta musi być dopasowana do stopnia aktywności ruchowej pacjenta i ułożona tak, by poprawić profil lipidowy chorego. Układając dietę kardiologiczną, bierze się pod uwagę stan serca i naczyń po zawale oraz dodatkowe schorzenia, takie jak nadciśnienie, cukrzycę lub nadwagę.

Jak powinna wyglądać dieta po zawale – ogólne zasady

Poznaj ogólne zasady diety po zawale:

  1. Nie należy się przejadać – posiłki powinno się spożywać w regularnych odstępach czasu i niewielkich ilościach.
  2. Należy zrezygnować z kofeiny – w pierwszym okresie trzeba wykluczyć z diety kawę, czarną herbatę, napoje z kofeiną, a także słodycze zawierające kofeinę
  3. Posiłki należy przygotowywać zdrowo – posiłki dla osoby po zawale powinny być gotowane, najlepiej na parze, należy unikać potraw smażonych i pieczonych
  4. Należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, słodyczy i soli – z diety powinno się wyeliminować produkty z wysoką zawartością cholesterolu, takie jak żółtka jaj, tłuste mięsa i wędliny (można je zamienić na chudy drób i tłuste ryby morskie), ograniczyć do minimum spożywanie słodyczy i słodzonych napojów, a sól w potrawach zastąpić aromatycznymi przyprawami

Co jeszcze powinna zawierać dieta dla zawałowca?

Dieta dla zawałowca powinna być bogata w:

  • Potas i magnez – aby obniżyć ciśnienie krwi
  • Stenole i Sterole – aby zmniejszyć poziom cholesterolu
  • Antyoksydanty – aby chronić serce i naczynia i wspomóc regenerację organizmu
  • Błonnik pokarmowy – aby oczyścić tętnice

Po zawale warto spożywać duże ilości warzywnych surówek!

Jakie artykuły spożywcze są zabronione?

Zawałowcy nie powinni w ogóle jeść:

  • Dań gotowych
  • Dań typu Fast food
  • Słonych i tłustych przekąsek
  • Produktów wędzonych