Dieta po zawale jest tak samo ważna, jak leczenie farmakologiczne. Prawidłowe odżywianie ma na celu wzmocnienie serca, obniżenie poziomu cholesterolu i utrzymanie dobrego zdrowia. Co jeść po zawale serca? Czego unikać? Zapraszamy do lektury!
Dieta po zawale serca
W czasie pierwszych 24 godzin od ataku u pacjentów po zawale stosuje się dietę płynną. W następnym dniach wprowadza się dietę lekkostrawną, a na koniec zalecana jest niskokaloryczna dieta kardiologiczna. Zadaniem diety jest wzmocnienie i nawodnienie serca, odciążenie zmęczonego organizmu i dostarczenie niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Dieta musi być dopasowana do stopnia aktywności ruchowej pacjenta i ułożona tak, by poprawić profil lipidowy chorego. Układając dietę kardiologiczną, bierze się pod uwagę stan serca i naczyń po zawale oraz dodatkowe schorzenia, takie jak nadciśnienie, cukrzycę lub nadwagę.
Jak powinna wyglądać dieta po zawale – ogólne zasady
Poznaj ogólne zasady diety po zawale:
- Nie należy się przejadać – posiłki powinno się spożywać w regularnych odstępach czasu i niewielkich ilościach.
- Należy zrezygnować z kofeiny – w pierwszym okresie trzeba wykluczyć z diety kawę, czarną herbatę, napoje z kofeiną, a także słodycze zawierające kofeinę
- Posiłki należy przygotowywać zdrowo – posiłki dla osoby po zawale powinny być gotowane, najlepiej na parze, należy unikać potraw smażonych i pieczonych
- Należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, słodyczy i soli – z diety powinno się wyeliminować produkty z wysoką zawartością cholesterolu, takie jak żółtka jaj, tłuste mięsa i wędliny (można je zamienić na chudy drób i tłuste ryby morskie), ograniczyć do minimum spożywanie słodyczy i słodzonych napojów, a sól w potrawach zastąpić aromatycznymi przyprawami
Co jeszcze powinna zawierać dieta dla zawałowca?
Dieta dla zawałowca powinna być bogata w:
- Potas i magnez – aby obniżyć ciśnienie krwi
- Stenole i Sterole – aby zmniejszyć poziom cholesterolu
- Antyoksydanty – aby chronić serce i naczynia i wspomóc regenerację organizmu
- Błonnik pokarmowy – aby oczyścić tętnice
Po zawale warto spożywać duże ilości warzywnych surówek!
Jakie artykuły spożywcze są zabronione?
Zawałowcy nie powinni w ogóle jeść:
- Dań gotowych
- Dań typu Fast food
- Słonych i tłustych przekąsek
- Produktów wędzonych