Zdrowa żywność dla zdrowego serca

Niniejszy artykuł pod tytułem Przeszczep serca – jak długo można żyć po przeszczepie? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Przeszczep serca – jak długo można żyć po przeszczepie? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

W zdrowym ciele zdrowy duch! Tylko co z tym ciałem? Choroby serca stały się najczęstszą przyczyną zgonów w wysokorozwiniętych krajach zachodu. Powody są różne i to nie tylko wiek, płeć czy predyspozycje genetyczne. Dziś wielu z nas nieświadomie skazuje się na choroby serca, stosując dietę bogatą w wysokoprzetworzone produkty żywnościowe i ubogą w niezbędne składniki odżywcze. Jak rozpoznać zdrową żywność i zacząć dbać o swoje serce?

Czym jest zdrowa żywność?

Zdrowa żywność to przede wszystkim produkty naturalne, bez szkodliwych barwników i ulepszaczy. Jednym słowem: im mniej w składzie, tym lepiej! Stosowane w przemyśle dodatki chemiczne, mające za cel poprawić smak sprzedawanych produktów sprawiają, że zdrowa żywność, nie zawsze urodziwa i ze znikomą ilością uzależniającej soli, poszła niemal w odstawkę. Przetworzona pełna jest za to szkodliwych konserwantów, które mają jak najdłużej utrzymać produkt w świeżości i idealnym wyglądzie, tym samym zachęcając nas do zakupu.

Bio, eko i organiczne – czyli jakie?

Choć wielu uważa, że określenia te można stosować wymiennie, produkty bio, eko i organiczne różnią się od siebie kwestiami, na które kładziony jest nacisk podczas produkcji żywności. Jednocześnie wszystkie te oznaczenia informują, że produkty nimi opatrzone wytwarzane były z troską o środowisko naturalne, z zachowaniem wysokich, określonych przez Unię Europejską standardów. Wytwórnie poddawane są kontrolom, na uprawach nie można stosować sztucznych nawozów i pestycydów, a zwierzęta otoczone są odpowiednią opieką. Ważne jest miejsce, w którym przebywają oraz jedzenie, którym się żywą, ono także nie może być modyfikowane. Pamiętaj, zwróć uwagę czy przy każdym ze wspomnianych oznaczeń, nie brakuje oficjalnego certyfikatu: listka z dwunastu białych gwiazdek na zielonym tle, nie każdy “zdrowy produkt” jest tym, za co się podaje.

Zdrowa żywność – bio

Produkty opatrzone etykietą bio, to produkty powstałe w procesie niezakłócającym funkcjonowania fauny i flory oraz wspierającym naturalną selekcję. Dla producentów żywności bio ważne jest, aby nie zachwiać dziedzictwa genetycznego w świecie przyrody i zachować je w jak najbogatszej formie.

Zdrowa żywność – eko

Oznaczenie eko informuje nas z kolei, że przy powstawaniu danego produktu nie ucierpiał żaden ekosystem. Często producenci ekoproduktów aktywnie wspierają walkę o zdrowe środowisko, tworząc biodegradowalne opakowania, które są lepsze nie tylko dla Ziemi, ale również dla nas samych. Takie opakowania bowiem, rozkładają się podczas procesu kompostowania i nie wydzielają szkodliwych dla zdrowia substancji. Bywa też, że niektóre zrobione są z tworzywa nadającego się do recyklingu, dzięki czemu raz wykorzystane, nie przyczynia się do zaśmiecania środowiska, a są wykorzystywane ponownie.

Zdrowa żywność – organiczna

Produkty organiczne to takie wytworzone przynajmniej w 95% z produktów pochodzenia naturalnego. Ponadto podczas ich produkcji nie może dojść do zachwiania kondycji gleby, dlatego w wypadku tej żywności, uprawa prowadzona jest w trybie płodozmianu. Dzięki zaplanowanej kolejności występowania po sobie roślin na polu uprawnym, producenci żywności organicznej, unikają nie tylko wyjaławiania się ziemi, ale również chorób roślinności.

Jakich produktów spożywczych unikać?

Kupując jedzenie zawsze unikaj tego wysokoprzetworzonego. Parówki, sosy z puszki czy zupki w proszku pełne są dodatków, nieprzynoszących żadnych korzyści dla Twojego organizmu. Produkty z cukrem i jego tańszymi zamiennikami: syropem glukozowo – fruktozowym i fruktozowym syropem kukurydzianym, przyczyniają się do zachorowań na cukrzycę typu II, podniesienia poziomu złego cholesterolu oraz otyłości, co z kolei poważnie grozi chorobami serca. Podobnie z glutaminianem sodu, będącym wzmacniaczem smaku i powodującym skrajne zmiany ciśnienia krwi. Uważaj też na dodawane do wędlin fosforany, których zadanie polega na zwiększaniu stopnia ich wydajności. Pełnią rolę stabilizatorów, emulgatorów, przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości. Mimo że fosfor potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie można przesadzić z jego ilością, grozi to bowiem problemami z układem krążenia. Wystrzegaj się też soli, białej mąki, sztucznych barwników spożywczych oraz konserwantów. Wszystkie te składniki negatywnie wpływają na stan Twojego zdrowia i gwarantuję, że samopoczucia także!

Zdrowa żywność dla zdrowego serca, czyli jak zmienić dietę

Chcesz zadbać o zdrowie swojego serca i lepsze samopoczucie? Postaw na zdrową żywność od sprawdzonych sprzedawców. Kontroluj oznaczenia, certyfikaty i przede wszystkim czytaj składy. W ich kontroli pomogą aplikacje na telefon i zaufane sklepy internetowe gdzie dzięki filtrom i odpowiednim kategoriom, znajdziesz dokładnie to, czego szukasz, zwłaszcza że wiele wartościowych produktów nie jest dostępnych w najbliższym spożywczym. Wypróbuj zdrowe zamienniki codziennej żywności. Olej rzepakowy zastąp lnianym, gdy robisz sałatkę, a czekoladowego batona jego zdrowszą wersją. Przeciwdziałaj miażdżycy nasionami chia i walcz z cholesterolem morwą białą. Poznaj niesamowite właściwości nasion konopi, a sól wymień na naturalne przyprawy – Twoje serce Ci podziękuje!